Partierna!

Nu ska jag berätta lite om partierna, det finns sju partier i riksdagen. Här nere ser du dem.



Socialdemokraterna: De vill att alla ska ha lika möjligheter. T.ex att alla ska ha ett jobb med bra lön. De vill också ha förbättring i skolan och sjukvården. socialdemokraterna tänker på ungdomarnas framtid. De strävar också efter att ha välvärd. Det vill säga att alla ska må bra och vara trygga i Sverige. Ledaren för partiet är Mona Sahlin.


Moderaterna: Det är ett arbetarparti som satsar på fler jobb och ekonomin . Deras viktigaste fråga  är skattesänkning, de vill sänka skatten på vissa jobb som t.ex en som jobbar som sjuksköterska. De tycker också att Sverige har stort behov av att förbättra företagen. Fredrik Reinfeldt är moderaternas ledare.


Centerpartiet: Deras viktigaste frågor är jobb och företagande, miljön och klimatet. Ledaren för centerpartiet är Maud Olofsson.



Folkpartiet
:
Partiet står för jobb, skolan och äldreomsorg. Bland annat vill de införa betyg från när man går i 6:an. Inom äldreomsorgen tycker de att alla ska få en bra vård, få mer makt över sin egen vardag och att äldre par ska ha rätt att bo tillsammans. Jan Björklund är ledaren.



Kristdemokraterna: Kristdemokraterna står bland annat för en familjepolitik som ska skapa valfrihet och rättvisa, som ger föräldrar makt att bestämma över sin egen tid med barnen. De står också för bättre och tryggare vård och omsorg, speciellt för dem äldre.Ledaren i kristdemokraterna är Göran Hägglund.



Miljöpartiet: Miljöpartiet vill förbättra klimaten och miljön. De vill ersätta kärnkraft och fossila bränslen med förnybar energi. De står också för att alla ska känna sig trygga och kunna leva fritt i samhället som de själva vill. Jobben är också en viktig fråga, de vill ha samman klimatpolitiken och jobbpolitiken med smarta klimatinvesteringar. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är ledarna.


Vänsterpartiet : Partiet vill ha bra välfärd för alla och att det ska vara jämställt mellan männen och kvinnorna i Sverige. Vänsterpartiet tycker också att man ska kunna kommunicera fritt på nätet , arbetet och i vardagen utan att bli övervakad. Ledaren är Lars Ohly.


Källa : Partiernas egna hemsidor.

Kommentarer
Postat av: Malin R

Hej Malin, har läst dina inlägg och även dina kommentarer, önskar även jag att politik vore lite mer roligt för det är viktigt att vi tar ställning eftersom det påverkar oss. Jättebra inlägg, fortsätt på samma sätt// Malin

2010-09-11 @ 18:27:52
Postat av: Anonym

bra skrivet :)

2010-09-13 @ 09:28:44
Postat av: Mona

Good :)

2010-09-13 @ 10:26:14
URL: http://vanessaskola.blogg.se/
Postat av: Anonym

Bra att du har skrivit om varje parti. :)

2010-09-15 @ 08:13:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0