Regering och riksdag

Detta hade jag tänkt att lägga ut i bloggen tidigare, men jag gör det nu istället.


Riksdagen och regeringen

 

Regeringen är dem som styr riket. Det menas att regeringen lämnar förslag till riksdagen och ser till att besluten som riksdagen tar beslutas.Propositioner är regeringens förslag till riksdagen , den viktigaste propositionen är budgetpropositionen.

 

Riksdagen är den högsta beslutade församlingen i landet. Vart fjärde år röstar svenska folket vilka 349 personer som ska överträda i riksdagen. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar.Förslag till en ny lag kommer oftast från regeringen som ett förslag , men ett förslag kan också komma från riksdagen. Alla lagförslag förbereds

innan riksdagen fattar beslut. Riksdagen ger sitt beslut till regeringen som ger ut den nya lagen och ser till att det blir så som riksdagen beslutade.

Vem gör vad i riksdagen?

 

Talmannen är en slags ordförande i riksdagen och leder den.

 

Ledamöterna röstas fram av folket. De ska se till att folkets vilja uppfyller besluten som riksdagen beslutar. De ledamöter som valts till riksdagen och som tillhör samma parti bildar tillsammans en partigrupp.

 

Kammaren där har riksdagen 349 ledamöter sina debatter och viktiga frågor och fattar många beslut som rör vardagen.  När riksdagsledamöterna träffas blir de tillsammans ’’kammaren’‘så det är inte bara ett namn på salen där sammanträdena äger rum.

 

Utskotten har till uppgift att presentera förslag till riksdagsbeslut som hela riksdagen kan ta ställning till. Utskotten utvärderar också riksdagsbeslut.


Partigrupper där diskuteras alla viktiga frågor innan ledamöterna tillslut tar ställning i utskottet och kammaren.

 

Riksdagsförvaltningen hjälper och ser till att ledamöterna har bra arbetsförhållanden och informerar om riksdagen.Riksdagsförvaltningen styrs av riksdagsstyrelsen .

 

 

 

Tankar: Det var lätt att hitta information om regeringen och riksdagen och det var lätt att förstå vad som stod.Innan visste jag inte vad regeringen eller riksdagen var, jag hade bara hört talas om dem,  trodde nästan att det var samma sak. Det var ganska svårt först att lära sig vad som är skillnaden på riksdagen och regeringen. Men nu förstår jag.


Källa: www.Riksdagen.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0