Så går det till i Storbritannien.

 

 

Precis som i Sverige har Storbritannien monarki, (kung eller drottning) med ett demokratisk statsskick och allmänna val. Men istället för statsminister har dem premiärminister och istället för riksdag har dem ett parlament. Parlamentet i Storbritannien består av två hus, överhuset som heter House of Lords och underhuset som heter House of Common. Alla viktiga beslut fattas i underhuset och har mest makt.Underhuset består av 646 valda ledamöter från England,Skottland,Nordirland och Wales .De främsta uppgifterna är att stifta lagar, besluta om utgifter och inkomster och att utse och kontrollera regeringen. Ledamöterna i överhuset blir inte valda, utan dem får ärva platsen och har inte så mycket makt.

Storbritannien är indelat i valkretsar med ungefär 55-65 000 personer i varje.Man har majoritetsval i enmansvalkretsar, det innebär att i varje valkrets finns det bara en plats i underhuset,det kallas mandat.En person väljs från varje valkrets och den som får mest röster anses som vald och får alltså mandatet.

 

Det finns fem olika  val i Storbritannien: Allmänna val, val till lokala parlament och församlingar, val till Europaparlamentet och lokala val av Mayoral val. Valen hålls alltid på en torsdag, förutom de allmänna valen de måste kallas inom fem år efter öppnandet av parlamentet efter senaste valet. Alla brittiska medborgare som har fyllt 18 år har rösträtt.Som i Sverige finns det olika partier i Storbritannien. De tre största är  Konservativa partiet (tories), Labour partiet och Liberaldemokratiska partiet. Partiet som har mest ledamöter i underhuset får bilda en regering.


 


Egna tankar:

Jag kan börja med att säga att jag är rätt förvirrad. Det verkar vara ganska krångligt att rösta i Storbritannien. Jag förstår i alla fall vad jag har skrivit  men det var svårt att förstå allt med parlamentet och valkretsar t.ex.

Jag tycker att det är konstigt att det finns ett underhus och ett överhus i parlamentet, när det bara är underhuset som har makten. Eftersom det är demokrati så tycker jag att överhuset också borde ha makt.Dem som är i överhuset blir ju inte valda dit, dem får ärva platsen. Det är också ganska konstigt. Det är nog lättare att rösta i Sverige.


Källor: http://www.cesarica.net/sv/t19329/uk-elections-2010-results-england-voting-2010-a/

http://svt.se/2.25724/1.383774/fakta_om_det_brittiska_valsystemet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Storbritanniens_parlament


Kommentarer
Postat av: Malin R

Hej Malin, bra jobbat och seriöst, fakta blandat med egna åsikter mm. Jättebra. Du har kämpat och ska vara nöjd med din insats i detta projekt hoppas du lärt dig massor om valet och även om datorn//Malin R

2010-09-16 @ 16:44:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0